Historien vår har bygd Saltenkulturen.
Fra båtbyggere og lofotfiskere til innovative gründere. Historien vår er mangfoldig og har skapt dem vi er i dag. Bli bedre kjent med Saltenkulturen ved besøk til historiske steder, museer og kunstgalleri.
Saltfjellet har i århundrer vært et samisk område og regnes som en av områdene utenom Finnmark med flest samiske kulturminner. Langs E6 over Saltfjellet er flere av kulturminnene markert og beskrevet gjennom en «Drive in- kultursti». Den lange samiske historien var også en viktig del av kampen for Saltfjellet som i 1989 førte til vern av Norges nest største nasjonalpark: Saltfjellet- Svartisen nasjonalpark. Kunstneren Per Adde var sentral i kampen for vernet og har i hele sitt virke hatt en nær relasjon til det samiske, både personlig og i kunsten. Adde Zetterquist kunstgalleri gir et innblikk i hans liv og virke sammen med livsledsager Kajsa Zetterquist. Her finnes også oppdaterte utstillinger av kunsterne og ulike gjesteutstillinger gjennom året. Kunstgalleriet er samlokalisert med Besøkssenter nasjonalpark Nordland som kan fortelle mer om Saltfjellet- Svartisen nasjonalpark sin tidligere og nåværende historie.
Saltfjellet har også en mørkere historie som det deler med Salten. Andre verdenskrig var nært på husveggene og mer enn 7500 krigsfanger møtte sin skjebne i krigsfangeleirene mellom Saltfjellet og Saltdalsfjorden. Historien om krigens dager kan dere få på Blodveismuseet på Rognan.